Alles over beveiliging

Brandbeveiliging

Brandbeveiliging levensreddend

U hoort soms een verwittigd man is er twee waard en dat geldt zeker in het geval van brand of rookontwikkeling. Wanneer een alarmsysteem u dan kan waarschuwen zou dat best wel eens levensreddend kunnen zijn. Niet voor niets moeten huisbazen zorgen dat woningen uitgerust zijn met rookmelders en brandalarmen maar u kunt zich nog beter beveiligen tegen brand. Brandbeveiliging: hieronder enkele tips.

Alarmsystemen: een must

Rookmelders dienen om rook te detecteren (waar te nemen) en vervolgens gaat deze melder loeien. Rookmelders zijn, zeker in openbare gebouwen verplicht en ook in appartementen die worden verhuurd zijn deze door de wet verplicht. Naast de rookmelders zijn er ook de brandalarmen. U kent ze wel: de kleine rode kastjes aan de muur met een glaasje wat u kunt breken. Vervolgens begint door het gebouw een onhoudbaar alarm te loeien wat ervoor zorgt dat u onherroepelijk het pand verlaat. Deze alarmsystemen lijken een dure investering maar ze kunnen levens redden dus er één in huis halen is best te overwegen. Uiteraard is helemaal niet voldoende om de alarmsystemen aanwezig te hebben. Ze moeten goed geïnstalleerd zijn en regelmatig eens worden getest. Een gouden tip is één à twee grote oefeningen te organiseren doorheen het jaar en geregeld het alarm even te laten loeien om te checken of alles nog perfect werkt. Zo weet u perfect of alles nog werkt zoals het hoort en bij grotere panden met meerdere inwoners kunt u meteen de reactie- en evacuatiesnelheid meten. Hoe sneller het alarm reageert des te sneller zijn alle inwonenden en bezoekers gewaarschuwd.

Materiaal voor brandbestrijding

Naast alarmsystemen is brandbeveiliging ook het materiaal wat dient om de eventuele branden te blussen zoals branddekens, brandblusapparaten, brandslangen in de grotere panden. Het materiaal moet geregeld worden onderhouden want zo is er bijvoorbeeld op brandblusapparaten steeds een vervaldatum van enkele jaren en branddekens zijn bewerkt met een speciale brandwerende stof.

Nooduitgangen - een groot goed

Het mag misschien niet zo lijken maar nooduitgangen maken ook deel uit van de brandbeveiliging. Weet dus ook goed waar de dichtstbijzijnde nooduitgangen zijn want deze zijn in geval van brand levensnoodzakelijk. Zorg er ook met zijn allen steeds voor in een gebouw dat de nooduitgangen ten allen tijde vrij blijven. Het is soms verleidelijk even een doos voor de deur te laten staan maar in enkele seconden kunnen vreselijke dingen gebeuren. Wees u daar dus steeds van bewust en hou rekening met uzelf maar vooral met de anderen.

Voor meer informatie spreek met een bedrijf zoals Novisec.